Vianočka

Autor: Petra Šteffková | 7.12.2018 o 21:56 | Karma článku: 1,00 | Prečítané:  225x

Ahojte, tak som tu zas s novým receptom. Keďže sa nám blížia najkrajšie sviatky roka Vianoce tak som upiekla vianočku. Pečiem ju kedykoľvek v roku ale teraz sa mi to aj hodí Vám sem dať. Nie je to nič náročné ako sa zdá. 

Budeme potrebovať: 

280 ml vlažnej vody 

1 polievková lyžica medu 

1 kocka droždia 

125 g hery 

150 g kryštáľového cukru okrem 

1 rovná kávová lyžička soli 

1 vajce 

720 g hladkej múky najlepšia je babičkina voľba na kysnuté cesto ale kľudne aj iná hladká múka 

na vrh lupienky mandlí a kto ľúbi môže do cesta primiesiť aj hrozienka 

Tak a poďme sa pustiť na to

  1. urobíme si kvások a budeme potrebovať 150 ml vlažnej vody s celkového množstva, celé droždie, med a 190 g múky tiež tak ako pri vode s celkového množstva a zakryté to necháme cca 30-40 minút kysnúť
  2. po tých niekoľkých minútach k tomu pridáme ostatné suroviny okrem vajíčka to si necháme na potretie vianočky. Cesto poriadne vymiešame kto chce môže to všetko spraviť robot, ale ja si miesim cestá ručne nie je to moc náročné na miesenie. Keď to máme vymiesené, necháme cesto pekne kysnúť cca 30-60 minút. 
  3. Po tých 30-60 minútach si cesto rozdelíme na približne na 5 rovnakých častí a s toho vyvaľkáme dlhé hady (pramene). Hady ( pramene) si rozdelíme na jednu stranu dáme  3 a na druhú 2 a konce hore pekne spojíme, aby sa nám pri pletení nerozplietla a držala svoj tvar
  4. zoberieme si s tej strany kde sú 3 hady ten najkrajnejší a dáme ho do stredu k tým dvom hadom a vždy s tej strany kde sú 3 dávame do stredu a tak pletieme vianočku netreba sa báť treba to pliesť čo najbližšie a všade rovnako aby mala pekný tvar ako keď sa pletie dievčatám vrkoč. Ak to máme dopletené tak koniec cesta spojíme do kopy aby sa pri pečení nerozpadla a zahneme to na spodok vianočky
  5. takto krásne upletenú vianočku necháme trošku cca 20 minút nakysnúť, potrieme dobre vajíčkom môžme aj posypať lupienkami mandlí. Rúru predhrievam na 200 stupňov vložím vianočku do rúry a znížim ju na 170 stupňov a pečiem krásne do zlata. POZOR treba ju strážiť, žiaľ každá rúra je iná treba si to odsledovať. 

Nie je to nič náročné a verím, že Vám bude chutiť ako nám. Prajem veľa šťastia pri pečení a vidíme sa pri ďalšom recepte. 

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Mistrík odstúpil z prezidentského súboja, podporil Čaputovú

Mistríkovo rozhodnutie ocenil aj prezident Kiska a tiež podporil Čaputovú.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Toto by Čaputová nemala zahodiť

Po dvadsiatich rokoch môže prvé kolo vyhrať blok mimo Smeru a HZDS.

AUTO

Prichádza malé SUV Škoda Kamiq. Aké sú naše prvé dojmy?

Zaboduje priestorom aj bohatou výbavou.


Už ste čítali?