Budeme potrebovať:
280 ml vlažnej vody
1 polievková lyžica medu
1 kocka droždia
125 g hery
150 g kryštáľového cukru okrem
1 rovná kávová lyžička soli
1 vajce
720 g hladkej múky najlepšia je babičkina voľba na kysnuté cesto ale kľudne aj iná hladká múka
na vrh lupienky mandlí a kto ľúbi môže do cesta primiesiť aj hrozienka
Tak a poďme sa pustiť na to
urobíme si kvások a budeme potrebovať 150 ml vlažnej vody s celkového množstva, celé droždie, med a 190 g múky tiež tak ako pri vode s celkového množstva a zakryté to necháme cca 30-40 minút kysnúť
po tých niekoľkých minútach k tomu pridáme ostatné suroviny okrem vajíčka to si necháme na potretie vianočky. Cesto poriadne vymiešame kto chce môže to všetko spraviť robot, ale ja si miesim cestá ručne nie je to moc náročné na miesenie. Keď to máme vymiesené, necháme cesto pekne kysnúť cca 30-60 minút.
Po tých 30-60 minútach si cesto rozdelíme na približne na 5 rovnakých častí a s toho vyvaľkáme dlhé hady (pramene). Hady ( pramene) si rozdelíme na jednu stranu dáme 3 a na druhú 2 a konce hore pekne spojíme, aby sa nám pri pletení nerozplietla a držala svoj tvar
zoberieme si s tej strany kde sú 3 hady ten najkrajnejší a dáme ho do stredu k tým dvom hadom a vždy s tej strany kde sú 3 dávame do stredu a tak pletieme vianočku netreba sa báť treba to pliesť čo najbližšie a všade rovnako aby mala pekný tvar ako keď sa pletie dievčatám vrkoč. Ak to máme dopletené tak koniec cesta spojíme do kopy aby sa pri pečení nerozpadla a zahneme to na spodok vianočky
takto krásne upletenú vianočku necháme trošku cca 20 minút nakysnúť, potrieme dobre vajíčkom môžme aj posypať lupienkami mandlí. Rúru predhrievam na 200 stupňov vložím vianočku do rúry a znížim ju na 170 stupňov a pečiem krásne do zlata. POZOR treba ju strážiť, žiaľ každá rúra je iná treba si to odsledovať.
Nie je to nič náročné a verím, že Vám bude chutiť ako nám. Prajem veľa šťastia pri pečení a vidíme sa pri ďalšom recepte.